Kezdőlap » Szolgáltatásaink

Szaktanácsadás

A telefonos megbeszélést követően a kivitelezés helyszínén találkozás, felmérés. Egyeztetés a leendő burkolat kivitelezésének folyamatáról. Ha nincs konkrét elképzelés, a laptopon lévő referenciák megtekintése és annak függvényében kiválasztani az igény szerinti burkolatot. Ha konkrét terve van és a referenciák megtekintése után a kettőt kombinálni szeretné arra is van lehetőség az aljzat adottságaihoz mérten.

Aljzatnedvesség-mérés

CM karbitos készülékkel, igény szerint adatrögzítéssel. A mérésre azért van szükség, hogy meg győződjünk az aljzat beton nedvesség tartalmáról. Ez elengedhetetlen, mert a faanyag műszárított. A gyártok a leendő parketta alapanyagát szárítják, egészen addig ameddig el nem érik a megfelelő értéket. Amely 8± 1% ez fa fajonként eltérhet. Ennek függvényében az aljzat nedvesség tartalma nem lehet több mint CM 2%, padlófűtés esetén CM 1.7%. Ha a fa padlóval burkolandó aljzat nedvesség tartalma meghaladja az előírt értéket, ebben az esetben nedvesség zárás lehetséges CM 4%-ig. Vagy páragyűjtő készülék szükséges mely, meggyorsítja a száradást. Fontos, az adalék mentes betont 28 napig nem szabad szárítani mert, megég és elveszíti szilárdsági fokát. ( Másképpen mondva ki lehet söpörni! )

Ezek alól kivételt képez a több éves beton.

Aljzat kiegyenlítés

Az aljzat beton meglevő nedvesség tartalma nem haladja meg a kívánt értéket, akkor kezdhetjük el az aljzat kiegyenlítést. Ellenkező esetben, ha magas a CM% ennek ellenére kialjzat kiegyenlítőzünk ezzel gátoljuk a beton száradását. Az aljzatból párolgó nedvesség képes a kiegyenlítő anyagot feltörni ami újra öntést eredményez, ez plusz költség. Ha a nedvesség tartalom CM 2% és CM 4% között van lehetséges párazárás. Amely szilárd alapanyagú vagy kétkomponensű epoxigyantával lehetséges.

Megfelelő CM% vagy párazárást követően megkezdődhet az aljzat kiegyenlítés.

Padló ragasztása

A padló ragasztása az aljzat kiegyenlítő kiszáradása után következhet. A ragasztó kiválasztása a kivitelező feladata. Figyelembe kell venni a ragasztandó padlóburkolat anyagát valamint a kívánt profilokat. A ragasztó felhordandó mennyiségét az aljzattól és a burkolattól függően úgy kell meghatározni, hogy a burkolat hátoldalát megfelelő mértékben fedje a ragasztó. Az optimális kötés érdekében. A ragasztóknak széles palettája használható: szilárd alapú, Reaktív PU alapú, általános, oldószeres. A ragasztók száradása 1-10 nap között van.

Fa nedvességmérés

A parketta ragasztását követően megmérjük a fa nedvesség tartalmát. Erre azért van szükség mert műszárított, és így nyomon tudjuk követni a padló reakcióját a környezetével szemben. Csiszolás kezdete előtt megint megmérjük, és ha a megengedett mérték fölött van akkor a csiszolással várni kell. A száradás a levegő páratartalmától is függ. Optimális páratartalom 50- 60% között van.

Padló szegezés

Több típusa létezik, három lehetséges:

 • 1. Aljzat betonba süllyesztett párnafa ( fecskefarkú ). A betonozás előtt beállítani a párnafák tengely távját ami 0.8- 1.2 méter között van, ezt követően kerül sor a betonozásra. Így egy sík felületet kapunk, amihez tudjunk szögelni és ragasztani a padlót.
 • 2. Párnafa gyalult deszkával. Ezt a típust már csak hajópadlónál alkalmazzák. Az előkészített aljzatra ledűbelezzük a párnafát majd lépésálló nikecellel kitöltjük a közöket. Ezt követően kerül rá merőlegesen a gyalult deszka aminek közeit kitöltjük lépésálló nikecellel. Így kapunk egy jól szigetelt sík aljzatott amire rá tudjuk szögelni a hajópadlót.
 • 3. Párnafa OSB lappal kombinálva. Az előkészített aljzatra ledűbelezzük a párnafát majd lépésálló nikecellel kitöltjük a közöket. Ezt követően lecsavarozzuk OSB lapot. Az így kapott aljzatra bármilyen fapadló rá fektethető. Pl.: csaphornyos parketta, szalag parketta, svédpadló. Sorolhatnám még a lehetőségeket de a burkolandó felület magasságától, típusától függően változhat. Fontos a helységben lévő nyílászáró magassága pl.: erkélyajtó.

Úsztatott padló fektetés

Megfelelően száraz ( CM 2% alatti érték) és kiöntött ( aljzat kiegyenlített) aljzatra kerülhet. A kopogást gátló vastagság 0,2- 0,5 cm lehet. Az egyenes és sima aljzat elengedhetetlen, mert a burkolat nincs rögzítve az aljzathoz. Ennek hiánya a padló mozgását és recsegését okozhatja ami nagyon kellemetlen.

Csiszolás

A csiszolás tiszta és karbantartott gépekkel pormentesen történik. A megfelelően klimatizált fapadló csiszolása több lépésből áll:

 • 1. Durvázás: szemcse méret 16- 40-ig. Új padló esetén a szint különbségek összecsiszolására. Régi padló esetén a lakk és a szennyeződés eltávolítására.
 • 2. Közép finomozás: szemcse méret 40- 80- ig. Új és régi padló esetén is ugyan az a munka folyamat. A nyolcvanas csiszoló papír használatát követően történik a hézag tömítés. A kitömítést a hézag vastagságától függően meg kell ismételni. Nagyobb hézag esetén érdemes várni 24 órát és újra tömíteni. Ezt követően le kell csiszolni a nyolcvanas szemcséjű papírral.
 • 3. Finomozás: szemcse méret 100- 320-ig. A finomozás mértéke a lakk típusától függ. Vizes lakk esetén 120 szemcse finomságú papírral történik a csiszolás. Ezt követően egytárcsás gépet használunk. A szemcse típusa fa fajtánként változó 120-180- ig. Oldószeres lakk esetén 320 szemcse finomságú papír szükséges a magas fényű padló elérése érdekében.

Felületkezelés

Több típusa létezik : lakkozás, pácolás, olajozás.
Szükséges hőmérséklet min. 18 C° max 25 C°.

 • 1.lakkozás:
  • Vizes bázisú: Ha padló megfelelően lecsiszolt és portalanított akkor felhordjuk az alapozót. A száradást követően ( 4- 24 óra ) az első lakkréteget felkenjük. A lakk kikeményedését követően köztes csiszolás szükséges egy tárcsás géppel. Ha ez megtörtént akkor portalanítás következik. Az így kapott felület sima és tiszta amelyre felhordható a felső réteg.
  • Oldószeres: Ha padló megfelelően lecsiszolt és portalanított akkor felhordjuk a mélyalapozót, két rétegben. 24 óra elteltével alapozás egy rétegben, majd száradást követően ( min. 4 óra) felhordható a fedő lakk.
 • 2. pácolás: Ez a munka folyamat nagy odafigyelést és precizitást követel a kívánt felület elérése érdekében. A csiszolás befejezésével meg kell győződni, hogy a felület csík és karc mentes. Ezt a leghatékonyabban próba pácolással tudjuk ellenőrizni. Ha a felület megfelelő akkor telibe kenhetjük a színezéket. A száradás pác típusonként változó. Ezt nagyon fontos betartani, mert ha túl korán kerül rá az alapozó, az képes visszaoldani ami foltosodást okozhat. A megfelelően megszáradt pác és alapozó után kerülhet rá az első lakk réteg. A kikeményedett lakkot köztes csiszolni kell majd portalanítást követően kerülhet rá a fedő lakk.
 • 3.Olajozás: A padló megfelelően csiszolt és portalanított akkor hordhatjuk fel az első réteget. Az olaj száradása típusonként változó, minél sűrűbb annál nehezebben szárad. A rétegek felhordása addig szükséges míg nem kapunk egyöntetű felületet. Ez általában két, három réteg.